čtvrtek 11. května 2017

Pampeliškový med


Ochutnali jste už pampeliškový med? Je nejvyšší čas to vyzkoušet! A nejlepší je ten vlastnoručně udělaný..

Potřebujeme:

400g pampeliškových květů nasbíraných někde v přírodě
2 citróny
2kg cukru
2 litry vody

Postup:

V některých receptech květy proplachují vodou. Já tedy ne. Myslím si, že se tím ztratí to nejcenější, co nám květy nabízí. Květy jen zbavím broučků :)
Dáme do většího hrnce, zalijeme vodou. Citróny důkladně omyjeme, nakrájíme na kolečka, zbavíme pecek a vložíme do hrnce. Vaříme 15 minut a po té necháme v chladu naložené 24 hodin.


Zcedíme přes síto nebo cedník vyložený plátnem a pořádně vymačkáme.



Vrátíme do hrnce,přisypeme cukr a táhneme dokud se cukr nerozpustí a med nebude mít požadovanou konzistenci.


 Med nevaříme, jen necháme zlehka sem tam bublinkovat. Já mám ráda hustší a proto táhnu i pár hodin. Zkusíme kápnout trochu medu na talířek a vidíme, jak se táhne a zda už je připravený k nalití do vymytých šroubovacích skleniček nebo skleniček s těsnící gumou. Po uzavření šroubovacích skleniček obrátíme dnem vzhůru. Skleničky s gumou necháme zchladnout bez otáčení.


                        Je ideální na nachlazení, ale i jako zdravé slazení do čaje či limonád..

Žádné komentáře:

Okomentovat