úterý 4. dubna 2017

Cibulový kváskový chléb



Jelikož se kváskové pečení stalo mou deviací, vyexperimentovala jsem další recept na Cibulový kváskový chléb.
Protože začíná být venku krásně teplo a máme dvě malé děti, trávíme spoustu času venku, atak si pečení nechávám až na večer,kdy už děti spí.
Záleží na každém, kdy mu pečení bude vyhovovat. Hlavně pozor! Když nemáte náladu na pečení, chleba to pozná a výsledek podle toho vypadá..

Recept:
230g žitného kvásku (115g žitné chlebové mouky+115g vody+1PL startovacího kvásku)
100g žitné celozrnné mouky
300g pšeničné chlebové mouky
110g pšeničné celozrnné mouky
350g vody
10g soli
1 větší cibule a lžíce másla

Postup:
Nejprve si založíme kvásek a necháme 10-14 hodin zrát. 
Cibuli nakrájíme na drobno a lehce osmažíme na másle, jen aby zesklovatěla.Necháme vychladnout.
Do mísy dáme předpřipravený kvásek, přidáme mouky, sůl, vodu a důkladně propracujeme. Velkým pomocníkem je robot, ale dá se zadělat i ručně. Propracování trvá asi pět minut. Nakonec přidáme vychladlou cibuli a opět propracujeme. Přikryjeme fólií a necháme 2 hodiny při pokojové teplotě zrát. Nezapomeneme těsto 2 krát cca po 45 minutách stěrkou podebrat zespodu mísy a přehrnout přes vršek těsta kolem dokola.
Po 2 hodinách vyklopíme na pomoučněný vál a vypracujeme bochník, který vložíme do silně pomoučněné ošatky. Přikryjeme mikroténovou taškou a necháme další 2 hodiny kynout.
Včas si zapneme troubu na 250 stupňů. Do středu trouby dáme plech na chleba a na dno malý pekáček, do kterého se po vložení chleba nalijí 3dcl vody.
To, že je chleba vykynutý poznáme tak, že když do těsta píchneme prstem, vrací se pomalu. Pokud se vrací příliš rychle, necháme ještě chvilku kynout.
Po vykynutí opatrně překlopíme na prkýnko s pečícím papírem a přesuneme na rozpálený plech. Vložíme do trouby a do pekáčku na dně nalijeme vodu. Pozor na vzniklou páru, ať se nespálíte.
Pečeme na plný výkon 10 minut, potop vyndáme pekáček z vodou a troubu ztlumíme na 200 stupňů. Chleba pečeme ještě 35-45 minut. Kůrka musí být pěkně tmavě hnědá, proto se nebojte tam chleba nechat. 
Po upečení dáme chleba vychladnout na kovovou mřížku. Krájíme až po úplném vychladnutí. Tak ať vám chutná...





1 komentář:

  1. Tak ten je teda famózní :-) . Mně se nikdy nepovedlo udělat obrázky na chlebu. Jsem ráda, že už jsem přišla na to, jak udělat, aby mi držely semínka na houskách :-D . Toto je zase o krok ku předu :-D . Pečivo peču jen o víkendu. Přes týden se radši stavím v pekárně :-) .

    OdpovědětVymazat