úterý 28. března 2017

Pivní kváskový chléb


Recept:

Kvásek:
130g vody
100g žitné chlebové mouky
2 polévkové lžíce startovacího kvásku

Chleba:
Kvásek
300ml piva
500g pšeničné chlebové mouky
12g soli
5g kmínu

Postup:
Kvásek si zaděláme smícháním všech surovin 12-16 hodin předem.Přikryjeme fólií a necháme při pokojové teplotě zrát.

Kvásek a suroviny na chleba smícháme a lehce prohněteme,aby se mouka zapracovala a nebyli nikde suchá místa. Necháme 15 minut odpočívat a těsto důkladně propracujeme, dokud není těsto hladké a nelepí se na stěny mísy. 
Přikryté těsto necháme kynout 2 hodiny a každých 30 minut stěrkou podebereme od spodu mísy a přeložíme přes horní část těsta.Takto pokračujeme kolem dokola.Vždy zakryjeme a necháme při pokojové teplotě pracovat.

Po dvou hodinách těsto vyklopíme na lehce pomoučněný vál,lehce propracujeme,vytvarujeme bochník a vložíme do silně pomoučněné ošatky.Zabalíme do mikroténové tašky a necháme kynout 2-3 hodiny. Vždy zkusím píchnou do těsta prstem,pokud se vrací příliš rychle,nechám ještě kynout.


Cca půl hodiny před pečením si předehřejeme troubu na 250 stupňů.Do středu trouby dáme plech na kterým upečeme chleba a do spodu pekáček do kterého se nalije 3 dcl vody - až po vložení chleba.
Pozor ať se nespálíte,vytvoří se dost páry,která zabrání vysušení kůrky.

Když máme chleba vykynutý opatrně ho překlopíme na prkýnko s pečícím papírem a přendáme na horký plech.Do pekáčku nalijeme vodu a troubu zavřeme

Pečeme na plný výkon 10 minut,pak vyndáme pekáč s vodou a snížíme troubu na 200 stupňů a dopíkáme ještě 45 minut.Pokud je chléb upečený poznáme,když poklepeme na spodní stranu kterázní dutě.
Po upečení dáme chleba vychladnout na kovovou mřížku..





2 komentáře:

  1. Konečně se mi chleba povedl podle mých představ,krásně vyskočil ,je úžasně nadýchaný,kůrku tak akorát ��

    OdpovědětVymazat