úterý 18. dubna 2017

Slunečnicový chléb



Není nad vůni čerstvě upečeného chleba. Jelikož jsem občas líná jako veš a nechce se mi čachrovat s ošatkou a plechy,podělím se s vámi o recept,který jsem našla v jedné kuchařce.
Trochu jsem ho upravila a zjednodušila a tady je - Slunečnicový chléb

RECEPT:
 160g pšeničného kvásku (80g pšeničné chlebové mouky+80g vody+1 lžíce startovacího pšeničného kvásku.Zaděláme 12 hodin předem.Nezapomeneme zase lžíci odebrat do lednice.)
330g celozrnné pšeničné mouky
250g pšeničné chlebové mouky
300g vody
100g mléka
70g slunečnicových semínek ( chvíli před zaděláváním je zaleji vroucí vodou a nechám je nasáknout, pak sleji a vychladlé přidám do těsta)
20g melasy nebo medu
12g soli

POSTUP:
Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně propracujeme. Trvá to asi 10 minut. V robotu je to rychlejší. Zakryté necháme pracovat 3 hodiny. Po třech hodinách těsto vyklopíme na pomoučněný vál a vytvarujeme bochník,který vložíme do chlebíkové formy a opět necháme 2,5-3 hodiny kynout.


Včas rozpálíme troubu na 230 stupňů a pečeme 10 minut. Potom troubu ztlumíme na 200 stupňů a pečeme dalších 30 minut. Asi po dvaceti minutách pečení, chleba zlehka překryji alobalem aby se kůrka nespálila.
Po upečení necháme na kovové mřížce zcela vychladnout..





Žádné komentáře:

Okomentovat