čtvrtek 20. dubna 2017

Chléb s Chia semínky



Chia - Šalvěj hispánská. Říka se, že je to super potravina dneška, ale znali je již Aztékové. Semínka obsahují spoustu vlákniny, nenasycené mastné omega-3 kyseliny. Jsou zdrojem vápníku, draslíku a železa. Obsahují i fosfor, zinek a magnesium. Vitamíny skupiny B,A.C,E a bílkoviny. Mají tolik pozitivních vlastností, tak proč je nepřidat i do chleba..

RECEPT:

250g žitného kvásku (125g syrovátky+125g žitné chlebové mouky+1 lžíce startovacího žitného kvásku)
kvásek zaděláme 10-12 hodin předem a nezapomeneme si zase uschovat lžíci do lednice
syrovátku můžeme nahradit i vodou
270g vody + 30g syrovátky
400g pšeničné chlebové mouky
130g žitné chebové mouky
30g chia semínek
12g soli
1 lžička celého kmínu
2 lžičky chlebového koření (koriandr,fenykl,mlety kmín

POSTUP:

Do zadělávací mísy nalijeme vodu, syrovátku a přidáme kvásek. Nasypeme mouky, sůl, koření a nakonec chia semínka. Propracujeme v hladké těsto a necháme zakryté 2 hodiny zrát. Po hodině podebereme stěrkou ze spodu mísy a těsto přeložíme přes horní část. Takto pokračujeme kolem dokola. Po dvou hodinách vyndáme na pomoučněný vál a vypracujeme bochník. Těsto necháme 2,5 - 3 hodiny kynout v pomoučněné ošatce nebo v míse vytřené olivovým olejem, aby se těsto nepřilepilo.
Chléb peču v nádobě s poklicí.
Včas předehřejeme troubu na 250 stupňů i s nádobou. Do vyhřáté nádoby přendáme vykynutý chléb, který můžeme lehce naříznout a posypat semínky. Přiklopíme poklicí a pečeme 10 minut na plný výkon. Sundáme poklici, troubu ztlumíme na 220 stupňů a pečeme 35 minut. Dále snížíme teplotu na 200 stupňů a dopékáme ještě 10 minut, aby kůrka byla pěkně hnědá a křupavá.
Chleba necháme vychladnout na kovové mřížce.





                                           JEN SE PO NĚM ZAPRÁŠILO..

Žádné komentáře:

Okomentovat