sobota 8. dubna 2017

Semínkový kváskový chléb




Jelikož jsem pár měsíců po porodu a vypadám jako sestřenice panáka Michelina z pátého kolena, rozhodla jsem se upéct něco více zdravého.
Nejsem fanoušek příliš "zdravých chlebů", které chutnají jako podrážka od bot, a proto sdílím recept, na takovou, zlatou střední cestu.
Otestováno a rodinou schváleno..

RECEPT:

150g kvásku (75g žitné mouky+75g vody+1 lžíce startovacího kvásku)-zaděláme 12 hodin předem
210g celozrnné žitné mouky
165g pšeničné chlebové mouky
360g syrovátky (mě zbyde, když dělám domácí lučinu nebo jen tak nechám přes noc vykapat v lednici přes plátýnko jogurt.Můžete také jednoduše koupit)
1 lžička jablečného octa
8g soli
1 lžička melasy cca 5g (může být i sladěnka nebo med)
semínka (30g lněných semínek,30g slunečnicových semínek a 20g sezamu)
1 lžička fenyklu-pokud máte rádi

POSTUP:

Ingredience smícháme dohromady, dobře propracujeme.Těsto je trochu lepivé, nebojte se toho.
Necháme zakryté 3 hodiny kynout a mezi tím těsto dvakrát cca po 45 minutách ze spodu podebereme stěrkou a přetáhneme přes horní část.Pokračujeme tak kolem dokola a opět zakryjeme.
Po 3 hodinách přendáme do formy na biskupský chlebíček.Pokud nemáte silikonovou, formu vymažeme olejem.



Formu zavážeme do mikroténové tašky a necháme kynout další 2-3 hodiny, podle teploty v místnosti.
Včas roztopíme troubu na 230 stupňů, pečeme 10 minut.Potom snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme 25 minut.Vyndáme chléb z formy a ještě dopékáme 5-10 minut, podle barvy kůrky.
Před krájením necháme úplně vychladnout na kovové mřížce. Žitné chleby po vyndání z trouby ještě pracují, proto je nekrájíme hned. Jejich výhoda je, že druhý den jsou ještě lepší.Do třetího dne už nezbydou :-)


                                                      Tak hezké pečení..

Žádné komentáře:

Okomentovat