neděle 26. února 2017

Kváskový chléb s batáty



Suroviny:
230g žitného kvásku
400g chlebové špaldové mouky
100g žitné chlebové mouky
230g vody
12g soli
1 menší nastrouhaná batáta
 (cca 200g)
50g slunečnicových semínek
1 lžička drceného kmínu
1 lžička mletého koryandru
1 lžička mleté garam masala


Postup:
Žitný kvásek máme již předpřipravený. Proto již můžeme smíchat všechny suroviny a zadělat v robotu. Jakmile je těsto propracované, necháme odpočívat asi hodinu.Potom těsto vyklopíme na pomoučněný vál, natáhneme a přeložíme jako obálku.Takto to uděláme aspoň třikrát.Těsto opět odpočívá cca 30 minut.Po třiceti minutách zopakujeme natažení a překládání těsta.U posledního překladu vytvarujeme bochník a vrátíme do mísy,kde chleba kyne 2-3 hodiny.Troubu předehřejeme na 250 stupňů a vložíme pečící nádobu s poklicí.Po vyhřátí trouby vyklopíme chleba do horké nádoby a přiklopíme poklicí.Takto pečeme 10 minut a pak poklici sundáme.Teplotu trouby snížíme na 220 stupňů a pečeme 35-45 minut.řídíme se podle barvy kůrky,aby byla pěkně tmavě hnědá a křupavá.Po upečení chleba vyklopíme a dáme na mřížku vychladnout.Rozkrojíme až po vychladnutí,aby jsme si neponičili střídku.



1 komentář: