středa 8. února 2017

Pšenično - žitný chléb

Ráda bych se s vámi podělila o další recet na pečivo, který jsem zkusila.

Kvásek:  1PL startovacího žitného kvásku
                60g celozrnné žitné mouky
                60g pramenité vody ( doma pijeme šungitku, dávám ji )

Těsto:  260g pramenité vody
            2PL sladěnky,medu nebo melasy
            125g ovesných vloček
            200g celozrnné špaldové mouky
            2PL soli

Kvásek zaděláme a necháme cca 12 hodin odpočívat. Po vykynutí kvásku do něj zapracujeme ostatní suroviny na chleba. těsto promícháme jen do té doby, dokud není všechna mouka zapracovaná.
vymažeme a vysypeme si formu (hranatou 26 cm ) nebo ji vyložíme pečícím papírem. To je jistota,že se chleba nepřichytí.Těsto uhladíme do formy a necháme na teplém místě 3 hodiny kynout.
Troubu předehřejeme na 250 stupňů a po vložení chleba ztlumíme na 220 stupňů a pečeme 40 minut.
po 40 minutách vyjmeme chleba z formy a dopékáme ještě asi 10 minut.Poklepeme na spodek chleba, zda je upečený. Pokud zní dutě, je hotový.
Po upečení necháme chladnout na mřížce. Krájíme až po úplném vychladnutí..

Žádné komentáře:

Okomentovat