pondělí 20. března 2017

Pšenično-žitný chléb "co se vždycky povede"



Chleba je podle pana Martina Kubíka a musím říct, že se opravdu povede. Proto je ideální pro začínající pekaře a pekařky.

RECEPT:

Kvásek:  150g žitné chlebové mouky
               150g vody
               2 lžíce startovacího kvásku

Chleba:   kvásek
               600g pšeničné chlebové mouky
               350ml vody
               10g soli
               lžička kmínu

Postup:  Založíme si kvásek a necháme pod fresh folií 12 hodin zrát. Kvásek zdvojnásobí svůj objem.
Když nám kvásek vyběhne, přidáme vodu a ostatní suroviny a pořádně prohněteme. Výborným pomocníkem je robot, ale jde to i ručně.Zakryté těsto necháme cca 45 minut odpočívat. Po té chleba stěrkou několikrát podebereme a přeložíme přímo v míse.Po dalších 45 minutách proces opakujeme.
Necháme kynout 2 hodiny. Po dvou hodinách vyndáme těsto na trochu pomoučněný vál a vytvarujeme bochních. Vložíme do opravdu hodně pomoučněné ošatky spojem navrch a zakryté necháme dvě hodiny kynout. Půl hodiny před vykynutím si roztopíme troubu na 250 stupňů, dáme do ní plech na chleba a menší pekáček na dno trouby, do kterého po vložení chleba nalijeme přibližně 3dcl vody. Po vykynutí opatrně vyklopíme chleba na rozpálený plech a vložíme do trouby. Pečeme na nejvyšší výkon 15 minut, potom snížíme na 200 stupňů a pečeme dalších 40 minut.Kůrka musí být krásně tmavě hnědá. po upečení dáme chleba chladnout na mřížku.
Krásně vláčný vydrží i několik dní. Pokud ovšem zbyde  :)



Žádné komentáře:

Okomentovat