Chleba je podle pana Martina Kubíka a musím říct, že se opravdu povede. Proto je ideální pro začínající pekaře a pekařky.
RECEPT:
Kvásek: 150g žitné chlebové mouky
150g vody
2 lžíce startovacího kvásku
Chleba: kvásek
600g pšeničné chlebové mouky
350ml vody
10g soli
lžička kmínu
Postup: Založíme si kvásek a necháme pod fresh folií 12 hodin zrát. Kvásek zdvojnásobí svůj objem.
Když nám kvásek vyběhne, přidáme vodu a ostatní suroviny a pořádně prohněteme. Výborným pomocníkem je robot, ale jde to i ručně.Zakryté těsto necháme cca 45 minut odpočívat. Po té chleba stěrkou několikrát podebereme a přeložíme přímo v míse.Po dalších 45 minutách proces opakujeme.
Necháme kynout 2 hodiny. Po dvou hodinách vyndáme těsto na trochu pomoučněný vál a vytvarujeme bochních. Vložíme do opravdu hodně pomoučněné ošatky spojem navrch a zakryté necháme dvě hodiny kynout. Půl hodiny před vykynutím si roztopíme troubu na 250 stupňů, dáme do ní plech na chleba a menší pekáček na dno trouby, do kterého po vložení chleba nalijeme přibližně 3dcl vody. Po vykynutí opatrně vyklopíme chleba na rozpálený plech a vložíme do trouby. Pečeme na nejvyšší výkon 15 minut, potom snížíme na 200 stupňů a pečeme dalších 40 minut.Kůrka musí být krásně tmavě hnědá. po upečení dáme chleba chladnout na mřížku.
Krásně vláčný vydrží i několik dní. Pokud ovšem zbyde :)
Žádné komentáře:
Okomentovat